Nuffnang Ads

Wednesday, October 13, 2010

Make sure stock kena ada k...

Klu korang demam,plg kuat pun korang telan paracetamol atau lebih terkenal dgn nama panggilan Panadol. Tp katakan klu baby plak demam, tgh mlm pulak tu, ubat plak xde, klinik 24 jam plak blum tentu bukak, tulis je 24 jam..apa yg korang nk wat bila jd cmni? Itu yg ada kn mengena ngan tajuk kt ats tu "Make sure stock kena ada k" tp stock apa? stock itu adalah Kool Fever.
Ha ni picture Kool Fever utk sape-sape yg x penah tgk menda ni. Klu tgk kt pek tu ada tulis ready tu use. So korang x yah ssh2 wat apa2 just ambik je menda tu dan tmpalkan pd dahi baby korang. Menda ni korang leh dptkn di farmasi, kedai-kedai mcm 7eleven tkpun pasaraya pun byk.
trafficadbar.com is the ultimate FREE website traffic generator.
Actually menda ni menggantikn air asam jawa. Klu dl2 mak-mak kita dl letak tuala ngan air asam jawa je kan. Tul x? Mesti korang ingat lg kan.

Korang jg dimestikn ada thermometer disimpan kt umah. Klu ada duit lebih beli yg jenis mcm pistol tu, tembak je leh tau bp suhu. Menda ni penting sgt utk kita check bp suhu demam baby kita. Make sure klu baby demam kita kn sentiasa check. Klu dah suhu capai 39 C tu kat-kat 40 C tu better korang bwk cepat g klinik. Takut jd perkr yg x diingini plak.
Jgn bg baby korang pakai bj lengang panjang cmni klu demam psn psl bj lengan pnjg ni kurang sket pengaliran udara.


Pastu pastikan baju baby tu ditkr pada bj yg jenis jaring-jaring tau yg lengan pendek. Pastu pasang lah kipas sket bg ada pengaliran udara. Pastu letak lah Kool Fever, lg bek korang tuamkan ngan air asam jawa kt bdn diorg. Jgn plak korang selimutkan badan diorg, confirm suhu bdn diorg melambung naik. Mcm kita org dewasa lepas mkn panadol biasanya mesti selimut 2 atau 3 lapis nk bg berpeluh , pastu br sihat. Tu kita ye cik kak!! klu baby jgn korang sj2 nk try plak ye.
Cian Nur Iman demam br ni, arini pun x kebah lg demamnya. Mgkn demam nk belajar jln agknya.

Monday, October 11, 2010

Bila kompang dipalu...

Selamat pengantin baru.
Selamat berbahgia.
Selamat ke anak cucu.
Selamat sejahtera.





Itu merupakan antara bait-bait lirik lagu yg sememangnya famos yg didendangkan oleh Saloma dan dipsg ketika hari perkahwinan. Sebelum tu meh kita tgk sket koleksi-koleksi gmbr yg dah disnap oleh abah ms hari penikahan "Azmin & Nora".Utk makluman semua Nora ni adalah sepupu abah merangkap mak long Nur Iman.

Hari Pernikahan (9/10/10)

Pd tarikh 09/10/10 maka scr sahnya Nora yakni Mak Long Nur Iman mnjd isteri yg sah kpd uncle Azmin apabila Ijab & kalbu telah selamat dilaksanakn dgn sekali lafaz di masjid Sungai Besar. Alhamdulillah....akan bertmbh lg umat Nabi Muhamad x lm lg ni.hehehe. Ibu n Nur Iman x ketingganlan ucapkn tahniah.

Skrg Moh kita tgk warna-warni hari persandingan Nora dan Azmin(Boy) pd 10/10/10. Tarikh keramat ni, pasni mmg x jumpa dah tarikh ni.

Hari Persandingan (10/10/10)

Rombongan penganti terpaksa melalui 3 tol nk masuk balai bomba ni. Almaklumlah Pak Long ahli bomba.
Pengantin lelaki dihalang laluan oleh Abg Hulk Hogan versi Malayu.hehehe..Antara gimik-gimik yg ada. Ha ingat senang nak ambik anak pempuan org cmtu je.hehehe



Setelah 3 halangan berjy dilalui akhir 2 hati ini dipertemukan.

Sama cantik, sm padan, bak pinang dibelah 2 bak kata org.


Sekarang meh kita tgk plak belakang tabir utk majlis perkhwinan diorg ni.



Abang, Kakak Buburnya diSINI!!!!!. Yg sedihnya x ramai yg nmpk walaupn signboardnya dah ditulis. Terpaks ditukar dkt ngan Nasi n lauk-pauk.huhuhu


Pak Lang(kanan) : Ko jg elok-elok ank sedara aku tu!!!!
Pak Anjang( kiri) : Sabar Lang -sabar.Malu org tgk ni.
Pak Cik Halim (bj pink) : Mak okey je.

Pak Lang(kanan) : Aku bkn apa, ni nk tnjk jari aku kecut dah ni.Dr smlm basuh pinggan ni.huhu.
Pak Anjang( kiri) : mmmm..ingat ko nk marah dia(pengantin) td

------------------------------------
Hehehe, Pak Lang, Pak Anjang n Pakcik Halim jgn marah ye..Gurau je.

Ketibaan Tok, Pak Long and Makcik Timah dr Penang. Ni Penang mai tau

Nur Iman sempat bergmbr ngan Tok dan Makcik Timah

Ni plak acara cabutan bertuah bg ajk-ajk kenduri.


Ha Nur Iman pun pakai baju Pink jg,amcm bergaya and cantik x sy??

Ayam golek yg tgh digolek.hehehe.Nyummm-nyummm sodap ni

Adik pengantin pempuan yg dipapah oleh abg Hulk Hogan.Sj je nk tnjk kuat lah tu



Ni gmbr Nur Iman brsm Tok Ma n nenek-nenek muda dan makcik-makcik.

Ni lah Nek Yang Nur Iman..

Abah bsh pinggan ke main air tu.hehehe

Ni plak gmbr pengantin lama bersm anaknya.hehehe



video
Bapak pengantin perempuan yakni Tok Long Nur Iman tidak ketinggaln melepas gian menyanyi. So kpd sape2 nk dgr lagu penuh, sila dptkn CD/VCD di pasaran Bomba.hehehe.Sorilah ye psl quality video agk kureng psl tgkp gn hp murah abah.hehehe

-TAMAT SUDAH-

Alhamdulillah, semuanya berjln lancar, dan dikesempatan ini kami ingin mengucapkn "selamat pengantin baru" kpd Azmin and Nora, smg kekal hingga ke akhir hayat dan cepat-cepat bg Pak Long n Mak Long cucu.hehehe

Hasil Nukilan Zul a.k.a Abah Nur Iman

Friday, October 8, 2010

Gendang gendut...

Gendang gendut tali kecapi,
kenyang perut senang hati...


Cmner nak wat baby kenyang tp dgn makanan yg berkhasiat. Yg paling sesuai utk baby sebaya Nur Iman ni adalah porridge, x kesah lah bubur ikan, bubur ayam ke, atau len-len lah.

Apa kata meh kita try wat bubur ikan.Bahan-bahannya adalah:

Beras (2 genggam)
Lobak yg dipotong agk kasar
Bayam (ambik dlm 4 helai daun ker)
Ikan merah(boleh jg digantikn dgn ayam)
Minyak jagung

ubi kentang stgh biji, potong agk kasar
daun bawang
daun sup

Ok tu antara bahan-bahannya, so skrg kita try buat plak ye.

1. Masukkn beras yg dah dibasuh bersih ke dlm periuk dan 4 cwn air kosong dgn api yg sederhana.
2. Pstu Masukkn 1 sudu minyak masak, lobak dan ubi kentang dan ikan

3. Pastikan korang sentiasa kacau klu x melekat nanti.

4. Lebih kurang 15 minit-20 minit, air mcm dah nk kering perlahankn api.dan masukkn lah daun sup dan daun bwg sedikit. Ni nk bg wangi je.



5. Dah masak tutup api, dan biarkan sejuk kejap. Pastu ambik lobak, kentang, dan bayam dlm periuk td utk dimesin. Mesin bg agak halus.


Dah siap pun, leh bg baby korang mkn. kt dlm bubur ni ada semua khasit protein dan vitamin. Sbb tu kita kena letak sayuran ijau dan ikan atau ayam. Bayam ni kaya dengan sumber vitamin K, vitamin A, mangan, folat, magnesium, besi, vitamin C, vitamin B2, kalsium, kalium, dan vitamin B6. Tgk popoye lah jd kuat bila mkn bayam.hehehe.So bg lah anak anda makan bayam byk-byk.hehehe.

Nyum-nyum sedap. Nur Iman tgh menikmati sarapanya dlm kereta ms on the way nk blk kampung umah Nek Yang sempena kawin Mak Long Nur Iman

Urutan buat si manja..

Biasalah klu kita yg dewasa ni klu diurut mesti syokkan, lbh-lbh lg klu dpt g SPA.hehehe.Korang tau tak yg baby pun suka jika diurut. Byk ker faedah-faedah yg bayi dpt bila diurut eh??Mestilah byk jg faedahnya tau, antaranya yg aku leh share adalah;
a) leh bantu bayi rs tenang dan selesa

b) boleh bantu pembesaran fizikal bayi
c) kuatkn ketahanan tubuh bayi anda
d) dan yg paling penting semestinya leh eratkan hbgan antara bayi dan ibu..

dah tau dah apa faedah urutan pd bayi??klu dah tau meh kita proceed cara cmner nk urut plak.Ada teknik jg tau. Ada byk jenis gk urutan untuk bayi ni antaranya adalah urutan kepala dan muka,
urutan dada, urutan kaki,urutan perut,urutan tangan dan urutan bahagian belakang.


Mgkn kt sini aku leh tnjk salah satu urutan iaitu urutan kaki si manja..

1. Mula-mula tu bt dgn usapan, urutkn kaki dgn gerakan ke ats dr pinggul ke pergelangn kaki, pastu lakukan usapan pd kaki dgn menggerakkn tgn korang dr prgelangan kaki ke pinggul bayi.

2.Genggan lembut paha baby korang dgn kedua tgn mengenggam ats bwh. Usap ke bwh, usap ke bwh kaki dgn kedua-dua tgn berpusing scr bertentangan seolah-olah korang tgh perah kain tuala.

3.Urut tapak kaki bayi dgn ibu jari korang dr tumit ke hujung jari kaki.

4.Last skali korang genggam lembut hujung jari kaki satu persatu,pastu korang bt plak kt kaki sebelah dia plak.

Amcm??rs2nya bakal-bakal ibu leh tak buat ni??Tkpe training dl, wat kt kaki laki korang dl ye.hehehe.


seksa woooo..sembelit.

Mcm mn ye klu kita yg dewasa ni menghadapi mslh nak buang air besar?? Dah tentu berpeluh-peluh takpun duk dlm toilet dekat sejam br kuar. Itu pun klu kuar, silap-silap angin pun tak kuar disebabkan mslh sembelit ni. Ingat lg aritu Nur Iman penah alami masalah sembelit ni. Cian Nur Iman, aritu ms usia 4 bulan punya lah ssh dia nk b***k.Puncanya sbb kurang minum air masak dan minum susu yg agk pekat. Klu x caya tgk lah aksi yg sempat abah rakam ms dia tgh meneran nk melepas.hehehehe..cian dia.


video

Kat sini aku nk share lah sikit-sikit tip-tip buat ibu-ibu atau bakal ibu cr nk elakkan sembelit pd baby korang ni. So antara tips yg aku leh share adalah:

1. Klu ibu-ibu bg anak susu tepung, tentukan sukatannya tidak terlalu pekat.Biasa kt tepi tin ada tulis bp sukatan yg sesuai. Tp klu cair sgt pun tak elok pasal baby xkan dpt khasiat yg cukup.So pd ibu-ibu make sure susu yg korang nk bg tu btl-btl sesuai dgn baby anda.

2.Tentukan anak duduk mencangkung waktu membuang air besar. Cm baby ni kita kn bantu dialah.Dukung and bagi dia terkangkang sket. Tu yg aku biasa buat lah kt Nur Iman.

3. Pastu bg lah sket diorg mkn pisang atau buah oren, confirm punya lawas lepas tu.
Tgk gk baby tu usia bp bulan, biasa dlm 6 bulan ke ats dah leh bg buah-buahan. Buat jus ker, bg extra vitamin kt diorg.


Harap tips kt ats td leh membantu, klu nak tau lebih lg kenalah byk membc ye.Klu ikutkan byk lg, tp korang kena lah cr buku dan baca ye..x pun google je. Byk je kuar cara-cara nk atasi sembelit ni. Klu korang sembelit tk kesahlah, yg ciannya klu baby yg sembelit. seksa wooo...

Wednesday, October 6, 2010

ada org kuantan ker kt sini???

My husband asal selangor tp dah menetap di Kuantan sjk tahun 1989 klu x silap. So aritu kitaorg adalah pegi berkelah kt Pantai Sepat ngan famili mertua. Kt Kuantan ni byk pantai yg famous, antaranya adalah Teluk Cempedak, Cherating, Pantai Balok, Pantai Batu Hitam. Tp yg aku dgr2 cite lah skrg ni Pantai Sepat kian menyepi.Apa sebabnya yer???Sbbnya korang tgk lah kt bwh ni.Ni lah sikap-sikap org kita, suka buang sampah merata-rata.

Byknya sampah

Kecian kt ikan-ikan dlm laut tu berenang ngan sampah, tgklah penyu pun byk mati sbb tertelan plastik-plastik. Yg penyu ni pun satu gk g telan sampah kenapa??.hehehe. Tp aku tgk ada jg lah org berkelah kt area tu cuma kena pilih tmpt yg elok sket. So kitaorg pun pilih lah tmpt yg redup sket untk berkelah.

Cantik gk kan area ni, tp klu tgk kt pasir penuh ngan sampah sarap. So sambil mkn2 tu kitaorg pun snap lah gmbr untk kenangan.

Ni ikan yg Tok ma n abah g beli kt kedai simpang dpn sn tuhh..nk tnjk pun x tau sgt kt mana.hehehe.Ikan segar-segar, sdp mkn ni, cicah plak ngan budu..fuhhh menjilat jari.


Nur Iman ni xnak plak tgk kamera.Tak sabar nk mkn lah tu. hehehe.

So berbalik kes sampah tu, rsnya pihak berkuasa perlu ambik tindakan yg sewajarnya. Pastu 'org kita' ni kena ubah sikap lah jgn duk buang sampah merata-rata. Yelah aku tgk area tu leh dijdkan kwsn pelancongan jg. Leh jana income penduduk setempat jgk.
Blk je ke KL, terus Nur Iman demam. maybe sbb kena angin laut, kejap panas kejap sejuk. So kn lah tempek cool fever.

Pa...ma...

Bakal Ibu-ibu..bapak-bapak ataupun yg mmg dah jd ibu dan bapak tu rsnya bgs jg klu tmbh ilmu pengetahuan tentang keluarga dan terutama tntg anak. Betul x?Almaklumlah klu dah jd ibu dan bapa ni, byk benda yg kita perlu bg perhatian. So di sini I would like share tentang majalah yg mmg dah sedia ada kt pasaran iaitu majalah Pa&ma..

Majalah ni sgt sesuai dibc sebelum mngandung atau tgh mengandung lg, psl byk info-info yg menarik yg perlu kita tahu dr saat kita mengandung hingga anak kita kita dah besar. Biasanya setiap keluar diorg akan sentuh topik yg berbeza. Harganya pun murah, cuma RM6.00 je senaskah. Boleh didapati di kedai-kedai buku, kedai runcit pun belambak juga.

Among the topics that quite interesting such as " pupuk kemesraan antara papa & anak sejak kecil", "tip mengurangkn rs tidak selesa saat hamil", "si kecil degil apa yg perlu dilakukan" dan byk lg lah. So byk lah topik-topik yg menarik. Anda jg boleh anta gmbr ms mengandung, tkpun anta gmbr baby anda yg cute tu. Mn tau terpilih leh jd cover depan lg tu..peraduan pun byk jg.


Boleh dikatakn berbaloi-baloi lah klu beli majalah ni, sbb byk input yg korang leh dpt. Mungkin yg bakal jd pengantin/ ibu tu leh stat bc dr skrg lah ye.

p/s: teringin gk anta gmbr Nur Iman. Tp tggu Nur Iman rambut byk lah dl ye.hehehe